Prijs voor diversiteit & inclusie 2024
Op 7 februari 2024 heeft onze directeur-bestuurder Anja Baars deze prijs gewonnen binnen de categorie maatschappelijke ondernemingen.
De Prijs voor Diversiteit & Inclusie is een Apeldoorns initiatief dat bedoeld is voor bedrijven, organisaties, individuen en groepen die zich op een inspirerende manier inzetten voor een inclusief Apeldoorn.
De jury wil tweejaarlijks deze prijs voor diversiteit & inclusie uitreiken aan mensen of andere verbindende krachten in de samenleving van Apeldoorn. De jury bestaat uit Yasmin Cegerek wethouder van de gemeente Brummen, Jeroen Hoon burgemeester van Harderwijk, Tineke Willemsen voorzitter van Amnesty International en Jan van Ewijk onderzoeker van UvH en docent bij de politieacademie.
Anja’s verhaal:
Op 22 december 2023 kreeg ik bericht dat ik kandidaat was voor deze prijs, samen met 24 andere organisaties of personen. Ik had nog niet van deze prijs gehoord. En was dan ook heel erg verrast. Toen ik navraag deed bij de organisatie hoorde ik dat ze niets konden zeggen over degene die de voordracht had gedaan en waarom ik kandidaat was.
Op 5 februari vond de feestavond plaats in de Raadszaal van de gemeente Apeldoorn in plaats van de Nettenfabriek, vanwege de belangstelling om aanwezig te zijn.
Het eerste deel van de bijeenkomst bestond uit een zeer interessant informatief programma. Een interview met Sinan Can, documentairemaker en een lezing van een professor van de Erasmusuniversiteit over een onderzoek naar verbondenheid met de Nederlandse samenleving zoals ervaren werd door de eerste en tweede generatie.
Na de pauze vond de prijsuitreiking plaats. Als eerste werd bekend wie er van de 25 kandidaten genomineerd was. Toen bleek dat ik bij de 3 genomineerden zat binnen de categorie maatschappelijke organisaties. Er was tevens een aanmoedigingsprijs en een prijs voor ondernemers.
De prijs voor ondernemers werd gewonnen door Ronald Bos van de Poel en ik won de prijs in de andere categorie. Vanuit de jury kreeg ik in de toelichting te horen dat ik me als onderwijsbestuurder had ingezet voor kansengelijkheid en cultuur sensitief werken binnen het onderwijs met een enorme maatschappelijke impact. Achteraf hoorde ik dat er jaarlijks 2000 gesprekken plaats vinden met cultuurverbinders van Kemi Ra met ouders en leerkrachten op scholen. Cultuurverbinders zijn mensen met een etnische achtergrond die succesvol zijn geïntegreerd in de samenleving en als vrijwilliger in gesprekken in gezinnen en op scholen het Nederlandse schoolsysteem uitleggen en tolken om samen opgroeien, leren en opvoeden te kunnen bespreken en bevorderen.
Achteraf ben ik heel erg blij, trots en dankbaar voor deze prijs. En voel het als een enorme waardering!
De prijs bestaat uit een kunstwerk van Iris Borghout. Zij heeft de volgende tekst geschreven over de betekenis van het ontwerp:
De ontwerpen voor de prijzen zijn gebaseerd op een kring, een universeel symbool voor verbondenheid.
Er zijn losse cellen in verschillende formaten en vormen, die vrij bewegen in hun kring, symboliserende de diversiteit van alle mensen die een gemeenschap vormen.
Kemi heeft een ontkiemend plantje als logo gekozen, met deze prijs willen ze de kiem leggen voor een inclusievere samenleving.
Het stevig wortelen en uitgroeien van die kiem is weergegeven met bronskleurige elementen die zich met de kring verbinden.
In deze grillige vormen zijn subtiel vele kleuren en minerale stenen vanuit de hele wereld verwerkt: carneool, jaspis , amethist, agaat.
Kinderen tussen de 4 en 7 jaar gaven de glas-emaille elementen (in de vorm van zaden) in de kunstwerken hun kleuren, en maakten voor zichzelf geluksmuntjes om mee naar huis te nemen.
Zo is de prijs die een inclusievere samenleving nastreeft, symbolisch verbonden met de volgende generatie.